Hoe kies je de juiste stof voor je bed of stoel?
Kies je voor een stoffen bedombouw, hoofdbord (zoals voor designbed Yoma) of stoel, dan zul je ook een keuze moeten maken uit de verschillende stofstalen die voorhanden zijn. Dit kan nog best een lastige opgave zijn. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten, zodat je je keuze bewust maakt. Probeer daarbij wel voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden;
Hoe wordt het meubel gebruikt; intensief of meer decoratief?
Is een lange levensduur een belangrijke eis?
Hoe verhoudt de kleur en structuur zich tot de directe omgeving?
We helpen je een handje met onderstaande tips en uitleg! Wil je uitgebreid informatie en voorbeelden zien van gestoffeerde hoofdborden en stoelen, breng dan een bezoek aan de Bed Habits winkel in Amsterdam.
NATUURLIJK & SYNTHETISCH
Meubelstoffen worden gemaakt van natuurlijke- en/of kunstvezels (synthetisch). Vaak bestaat een stof uit een mix hiervan, aangegeven in percentages. De verhouding bepaalt welke kwaliteit en kenmerken een stof heeft.
Natuurlijk
Natuurlijke materialen, zoals wol of katoen, voelen over het algemeen comfortabel en zacht aan. Wol heeft bovendien een aantal eigenschappen die voor het gebruik in je interieur erg handig zijn; het is ademend, blijft lang mooi en is van nature zelfreinigend en brandwerend. Katoen heeft als voordeel dat het makkelijk te verven is, wat voor een diepere kleuring zorgt.
Synthethisch
Kunstvezels, zoals polyester en nylon, zijn over het algemeen zeer goed bestand tegen slijtage, kleurvast en makkelijk te reinigen. Ideaal dus voor intensief gebruik. Nadeel is wel dat deze materialen vocht niet goed opnemen, en daarmee dus weinig ademend zijn, en minder warm aanvoelen.
SLIJTVASTHEID
Op de meeste labels van meubelstoffen staan, naast samenstelling en kleur, ook de termen 'Martindale' en 'Pilling' aangegeven met daarachter een getal (waarde). Wat wil dit zeggen?
Martindale
Meubelstoffen worden getest op slijtvastheid. De meest gebruikte methode hiervoor is de Martindale-test, waarbij een machine rondwrijfbewegingen (toeren) maakt totdat er twee draden zijn doorgesleten. Hoe hoger de waarde, des te sterker de stof. Hieronder een overzicht van een van onze leveranciers met het het aantal toeren en de daarbij passende mate van gebruik;
Decoratief gebruik < 5.000 toeren
Normaal gebruik > 20.000 toeren
Intensief gebruik > 30.000 toeren
Zeer intensief gebruik > 40.000 toeren
Pilling
Pilling wil zeggen dat er uit het garen of breisel vezeleindjes steken die zich, door wrijving, uiteindelijk samenvoegen tot pluisjes. Om te testen hoe makkelijk een stof pilt wordt dezelfde machine gebruikt als voor de Martindale-test, alleen dan zonder druk uit te oefenen tijdens het draaien. Na afloop wordt het resultaat vergeleken met standaardfoto's en wordt de stof beoordeeld op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (zeer goed).
Bedenk dus eerst hoe en waar je een bepaald meubel wilt gaan gebruiken, zodat je weet hoe hoog een stof moet scoren op slijtvastheid en duurzaamheid.
KLEUR & STRUCTUUR
Een aantal interieurtrends die het afgelopen jaar werden ingezet, zijn het gebruik van gedurfde prints, velours stoffen en diepe kleuren zoals paars, warm rood, intens blauw en mosterd geel. Of je hier in meegaat of juist kiest voor een meer tijdloos uiterlijk is natuurlijk up to you.
Je kunt vooraf wel nadenken over de omgeving en verwachte levensduur van je bed of stoel. Bij veel direct zonlicht in je slaapkamer of woonruimte zal een donkere, intense kleur makkelijker vervagen. Een gemêleerde stof (2 of meer verschillende kleuren garens) heeft een meer casual uiterlijk en is makkelijk te onderhouden. Een effen meubelstof oogt daarentegen wel weer mooi strak en rustig!
Wij werken zelf veel samen met stoffenleveranciers Kvadrat en Rohi voor het bekleden van onze design bedden, stoelen en fauteuils. Zij hebben beide een ruime collectie van kwalitatief hoogwaardige stoffen en blijven vernieuwen qua kleur en ontwerp. Hieronder een selectie: